Care Este Cel Mai Bun Boiler Pe Lemne?



Un boiler pe lemne este destinat producerii de apa calda menajera de consum prin arderea lemnului in focar. De la gazele arse, caldura este transferata la apa din boiler care ajunge apoi la robinet sau la dus.

Clasificare boilere pe lemne

Clasificare boilere pe lemne dupa capacitate:

Clasificare boilere pe lemn dupa sursa suplimentara de incalzire:

Clasificare boilere pe lemn dupa material:


Boiler pe lemne 120 litri boiler pe lemne 120 litri

Volum boiler pe lemn: 120 l

Presiune: 3 bar

Racord cos: 120 mm

Racord apa: ½”

Dimensiuni (I x L x A):145 x 40 x 40 cm

Greutate: 57 kg

Vezi detalii si pret


Boiler pe lemne 80 litri 

Boiler pe lemne 80 litriBoiler pe lemne Ariston SLE 80

Volum boiler pe lemn: 80 l

Presiune: 3 bar

Protectie: emailat

Anod de magneziu: da

Racord cos: 120 mm

Racord apa: ½”

Dimensiuni (I x L x A):114 x 35 x 35 cm

Greutate: 52 kg

Vezi detalii si pret

Boilerul cu lemne este util pentru zonele în care nu există o reţea de gaze naturale şi, implicit, nu se poate monta o centrală termică sau convectoare pe gaz.

Capacitatea boierului pe lemne trebuie să corespundă necesităţile familiei, aşa că este recomandată instalarea unui boiler de 100/120 litri pentru familiile numeroase sau unul cu un volum mai mic (de 80 litri sau mai puţin) pentru familiile cu 2-3 membri.

Montarea boilerului cu lemne trebuie efectuată de către o firmă sau personal autorizat, astfel încât să se respecte normele de montaj, precum şi condiţiile garanţiei.

Montaj boiler lemne

Inainte de a face montajul boilerului pe lemne si a lega hidraulic tevile, este bine sa faci o spalare a instalatiei ca sa elimini impuritatile sau mizeria care poate infunda boilerul pe apa. Acest boiler pe lemne functioneaza sub presiune si este recomandat sa montezi o supapa de siguranta ca sa eviti spargerea boilerului sau alte accidente. Iesirea din supapa de siguranta trebuie dusa la canalizare pritr-o teava pentru a evita riscul de oparire.

La montarea boilerului pe lemne verifica daca presiunea apei de alimentare este mai mare de 2 bar si pune un reductor de presiune pe alimentare.

Pentru evacuarea gazelor arse si a fumului, boilerul pe lemne se va racorda la un cos de fum respectand normele in vigoare.

Racordarea electrica a boilerului pe lemne si curent se face obligatoriu cu impamantare si verificand temeinic modul in care se realizeaza instalatia electrica.

Un boiler pe lemne se monteaza doar in camere aerisite corespunzator si unde se poate asigura aer proaspat suficient pentru ardere.

Racordare hidraulica boiler pe lemne

Faceti urmatoarele operatiuni pentru racordarea la instalatie:

  • racordati apa rece la stutul de culoare albastra 
  • racordati apa calda la stutul de culoare rosie
  • monteaza si un robinet de golire pentru golirea la novoie a boilerului pe lemne.

Racordarea la cosul de fum a boilerului pe lemne

Cosul de fum este foarte important pentru buna functionare a unui boiler pe lemne inox si de asta trebuie sa fie izolat si impermeabil. Dimensiunile cosului de fum trebuie sa asigure functionarea buna a boilerului pe lemne si arderea cu tiraj corespunzator.

daca tirajul cosului este insuficient, poate iesi fum in camera unde e montat si se reduce puterea

daca tirajul cosului este prea mare, boilerul pe lemne va consuma mai multe lemne decat este necesar.

Cum se umple un boiler pe lemne?

Pentru a unple un boiler pe lemne, se deschide robinetul de alimentare cu apa rece si se deschide si un consumator (chiuveta, dus) ca sa iasa aerul din instalatie. Cand la robinet iese apa constant fara aer, boilerul este plin. Acum boilerul este complet plin si se poate inchide robinetul de la consumator.

Functionarea si utilizarea boilerului

Incalzirea apei se face prin foc deschis in focarul protejat cu samota refractara. Schimbul de caldura se face intre apa si gazele arse cu temperatura ridicata ce sunt evacuate printr-un canal vertical imersat in apa.

La partea de jos se gaseste o tavita de cenusa care se scoate si se goleste periodic.

Un boiler pe lemne electric dotat cu rezistenta electrica imersata ajuta la incalzirea sau mentinerea apei. Daca nu doriti sa folositi boilerul pe curent electric, scoateti rezistenta din priza sau pozitionati termostatul ei la minim.

Avertizari:

Usa focarului trebuie sa ramana inchisa in timpul functionarii, din acest motiv lemnele nu trebuie sa fie mai lungi decat focarul sau in cantitate foarte mare.

In mod normal pentru a incalzi la 60-70 gradeC apa, este nevoie de aproximativ 1 ora. Acest interval depinde de calitatea lemnului si de timpul de aprindere.

Nu este indicat sa supraincarci focarul cu lemn. Lemnul trebuie mentinut aprins pana la temperatura optima pentru a evita cresterea prea mare de temperatura.

Daca in boilerul pe lemne se foloseste lemn cu umiditate foarte mare, pot aparea semne de condensare a gazelor arse sau lichid negricios pe pardoseala. Asta se intampla pentru ca gazele arse intra in contact cu suprafete reci si condenseaza.

Apa calda cu temperaturi mai mari de 50 gradeC poate provoca oparire accidentala. Sunt expusi acestui risc copii, batranii, si persoane cu dizabilitati

Mentenanta unui boiler pe lemne:

Zilnic

– se scoate cenusa din tava

– cu vatraiul se curata grilajul din focar prin care trece cenusa

Saptamanal

– se curata reziduurile acumulate de la ardere

Lunar

– curatare generala a focarului de cenusa si reziduri

– curatarea mantalei externe

Te intereseaza si boilere pe lemne si alte echipamente de instalatii? Viziteaza pagina de oferte si reduceri!

Daca vrei sa sti de unde poti sa cumperi echipamente de instalatii ieftine, sa fi la curent cu noutatile si sa primesti articolele noi direct pe email, te invit sa te inscrii la newsletter.

[schema type=”review” url=”www.blogdeinstalatii.ro/boiler-pe-lemne” name=”Cel Mai Bun Boiler pe Lemne” description=”Un boiler pe lemne este destinat producerii de apa calda menajera de consum prin arderea lemnului in focar. De la gazele arse, caldura este transferata la apa din boiler care ajunge apoi la robinet sau la dus.” rev_name=”Ariston SL 80 E” rev_body=”Incalzirea apei se face prin foc deschis in focarul protejat cu samota refractara. Schimbul de caldura se face intre apa si gazele arse cu temperatura ridicata ce sunt evacuate printr-un canal vertical imersat in apa.” author=”blogdeinstalatii.ro” pubdate=”2015-10-22″ user_review=”5″ min_review=”1″ max_review=”5″ ]

Produse recomandate



Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: